Son Sayı #33

 

Edebiyat da diğer sanat dalları gibi insanı, insana anlatır. İnsanın doğasından beslenir, insanda yücelir. Gönenmeyi, görünmeyi, görmeyi bir anlam bütününe sığdırarak düşünceyi yeniden, yeniden ve yeniden inşa eder; tek bir doğrusal düzlemde ilerlemeyi, monoloğu, sınırlanmayı reddeder. Böylece düşüncelerin çatışmasına, dolayısıyla yeni düşüncelerin meydana gelmesine olanak sağlar. Edebiyatın köklerinden dallarına, yapraklarına, meyvelerine ilerleyen her adımda bunu görebilirsiniz. Bu ağacı besleyen şey farklılıktır.

Sin Edebiyat, yayımladığı 33 sayılık arşivle öncelikle edebiyat üretiminde özgünlüğü ve farklılıklara değer vermeyi hedefledi. Yazar ve şairin beslendiği kaynaklarda boğulmadan kendini, kendi yolunu bulmasını ve edebiyat dünyasında yer almasını arzuladı. Nitekim yayımladığımız dosyalarda; seçtiğimiz şiir, öykü, deneme, söyleşi, soruşturma, çeviri vs. metinlerin altında imzası olan değerli isimler, şimdilerde Türk edebiyatında ismi anılan ve takip edilen güçlü kalemlerdir. Elbette yolları uzun, daha uğrayacak nice durakları var. Sevindirici olan şu ki yoldalar.

Bildiğiniz üzere okuduğunuz bu sayı, Sin Edebiyat’ın son sayısıdır. Bu sayıyla birlikte Sin Edebiyat dergisine veda edeceğiz. Bu yüzden sayıyı hazırlarken edebiyattaki güncel tartışmaları odağa almayı düşünmüştük. Bu tartışmaların günümüz edebiyatından gelecekteki okuruna ipuçları vermesini umuyorduk. Bizden on yıllar önce yayın yapmış bazı dergilerde olduğu gibi edebiyatımızda; günümüzde söz sahibi olan kalemlerin ne söyledikleri, nelere kafa yordukları, neyi dert ettikleri, nerede konumlandıkları vb. içeriklerin de yer alacağı bir geçmiş zaman harmanı oluşturmaktı niyetimiz. Fakat bunun artık çok eskide kalan romantik bir eylem olduğunu fark ettik. Zira yaşadığımız dönemde tartışmalar, sosyal medyanın günlük sirkülasyonunda hızlı şekilde üretilip tüketilen her şey gibi sıradanlaştı. Sakillik ve nobranlığın gölgesi, edebiyat ortamındaki tartışmaları da sardı. Bundandır ki bu sayımızda güncel tartışmaların içi boş söylem tantanasından ziyade dijitalleşen edebiyat ortamları ile eski kitapçılar ve sahafların değişen dünya karşısındaki tavırlarına kulak verdik. Böylece hem matbu hem de dijital yayınların nitelik ve niceliklerine dair çeşitli ipuçları elde ettik.

Son sayımız okuru, yazarı, yayıncıyı ve kitapçıyı ortak paydada buluşturan yer yer öğretici yer yer anımsatıcı bir sayı oldu. Umarız ve dileriz ki sizler de okurken keyif alır, dergi arşivinizde bu sayıya yer verirsiniz. Sin Edebiyat’ın yazınsal yolculuğu burada sona ermiştir. Bizimle yol alan herkese binlerce kez teşekkürlerimizi sunarken dergimize emeği geçen herkese minnettar olduğumuzu da vurgulamalıyız. Var olsun edebiyat!

İÇİNDEKİLER

4 Türkiye’de Kaybolan Türkler // V. K. TUR
7 Bu Gece Değilse Yarın (şiir) // Miguel ALGARIN
8 Edebiyatta Güncel Tartışmalar: Popüler Edebiyata Düşmanlık Faydalı mı? // Emirhan MUTLU
11 Eski Yüz (şiir) // Serkan TÜRK
12 Nerde Antigone (şiir) // Çınar EKİZ
14 Dijitalleşen Edebiyat Ortamları // Yaşar ERCAN
22 İşte Sözleri (şiir) // Fuat EREN
23 ”Gandi Sokağı”nda Bir Gezinti // Turgut SAY
26 Kitap İlminin Cisimleştiği Kültür: Sahhâflar // Ümit YAZICI 29 Kitapçılarım ve Sahaflarım // Gökhan AKÇURA
32 Dağlar Gazeli (şiir) // İbrahim GÖKBURUN
33 Günümüzde Sahaflık ve Eski Kitapçılık Üzerine // Batıgün SARIKAYA – Yaşar ERCAN
46 Bir Sahaf Gezgininden Aykırı Notlar // Ali Can SEKMEÇ
49 Kültür Otağı: Kitap Evi // Ş. Dilek ŞERİT
52 İzmir Kitapçılık Tarihine Açılan Bir Sokak // Burak KUMPASOĞLU
54 Kendini Çevirmek (şiir) // Ferreira GULLAR
55 Boynunda Zeytin Tanesi (şiir) // Deniz MAHABAD
56 Kitap Hırsızlığı // Mustafa GAZİ
58 Coşkuyla Yazılmış Şiirler // V. K. TUR
59 L’inclémence (şiir) // Eren B. BUDAK
60 Ferman (şiir) // Vedat BARGA
62 Duyulararası Mırıldanma (şiir) // Batuhan ÇAĞLAYAN
64 Lefkoşa’da Gerçekleşmesi İmkânsıza Yakın Bir Doğa Olayı // Ahmet ŞİMŞEK 68 Kırılgan // Figen YILDIZ
70 Döngünün Getirdikleri (şiir) // İbrahim ERCAN
71 Esrarengiz Bayan V. // Virginia WOOLF